SENASTE NYTT

nycklar
Lista på juridiskt skyddade nycklar hittar du på denna länk

skyddnet

Svensk blir ny Convenor för TC33/WG4 - basar över låsstandarder i EU

PRESSRELEASE

Svensk blir ny Convenor för TC33/WG4 - basar över låsstandarder i EU

Inge Lidén har utsetts till den prestigefyllda posten som Convenor (sammankallande) för den europeiska organisationenTC33/WG4. Här initieras de flesta mekaniska låsstandarder som i sin tur påverkar hundratals miljoner människor runt om i Europa.

- Det är inte många som förstår hur viktig den här rollen egentligen är. Det handlar om en position där man faktiskt är med och påverkar låsstandarder som kommer att gälla i flera år framåt, säger Urban Doverholt, ordförande i SEM Group. För oss har det därför varit oerhört viktigt att få en svensk kandidat med svenskt synsätt på säkerhetsegenskaper. Sverige ligger i framkant på det här området och med Lidén som ny Convenor får vi en fortsatt hög och jämn kvalitet i standardiseringsarbetet. Samtidigt kan vi aktivt påverka Europastandarder så att svenska prestandanivåer kommer med.

Flera länder var med och slogs om kandidaturen för den heta posten som Convenor. Nomineringsdiskussionen började i juli 2017 med en formell omröstning som inleddes i december 2017. Efter en bitvis hård och hätsk valkampanj gick Inge Lidén från Sverige slutligen segrande ur striden.
SIS (Swedish Standards Institute), som driver och samordnar standardiseringen i Sverige, har tillsammans med SEM Group, som organiserar de tyngsta tillverkarna och distributörerna av säkerhetsprodukter i Sverige, stöttat Lidén kandidatur hela vägen.
Utnämningen är på tre år. Utnämningen innebär att sekretariatet flyttar från England till Stockholm. Sekretariatet på SIS kommer att under de tre åren finansieras av SEM Group. Inge Lidéns lön kommer att betalas av ARGE (se faktaruta nedan).

- Jag är oerhört glad och stolt över det förtroende som visats för mig, säger Inge Lidén. Jag kommer att fokusera framför allt på att komma till rätta med harmoniserade standarderna för produkter som skall CE-märkas för brand- och utrymningsegenskaper. På lite längre sikt kommer fokus vara på elektromekaniska produkter, EPD-frågan samt inbrottssäkerhet.

Fakta om Inge Lidén
67 år. Bosatt på Torö, Nynäshamn.
Maskiningenjör från KTH. Är även el-ingenjör från tekniskt gymnasium.
Innehaft en mängd positioner främst inom produktutveckling och provning på ASSA.
Har deltagit i arbete med företagsstandard, svensk och internationell standards för byggnadsbeslagning sedan 1986.  
Ordförande i CENs arbetsgrupper för låshus och låscylindrar.
Expert i SEM Group med fokus på  teknikfrågor.


Fakta om SEM Group
SEM Group är en mötesplats för tillverkare av fysisk och elektronisk säkerhet.
 SEM Group påverkar standards, driver utbildning, tar fram verktyg som underlättar ditt företagande. SEM Group är en stark samlad röst som driver viktiga branschfrågor i Sverige, Norden och inom EU. SEM Group är associerad medlem i Säkerhetsbranschen med totalt 440 företag och med 33 000 medarbetare.
www.semgroup.se


Fakta om ARGE
Internationellt är SEM Group medlem i ARGE (The European Federation of Associations of Locks and Builders Hardware Manufacturers) och representerar svenska tillverkare och leverantörer av säkerhet, elektronik och mekanik. ARGE bedriver branschspecifika frågor när det gäller standards inom EU-området och fungerar som rådgivare i tekniska frågor, bland annat för Europeiska Standardiseringskommissionen (CEN).
www.arge.org

Fakta om SIS

SIS (Swedish Standards Institute) driver och samordnar standardiseringen i Sverige. SIS är medlem och representerar Sverige i den europeiska standardiseringsorganisationen CEN och den globala organisationen ISO.
www.sis.se

För ytterligare information kontakta

Henrik Kolga, vd SEM Group
0708-11 13 15
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
www.semgroup.se

2019-09-05

SEM Group kräver vandelskontroll

SEM Group har lämnat in ett remissvar med anledning av ännu en utredning som föreslår slopad vandelskontroll. Arbetsgivare förbjuds i så fall att begära att en arbetssökande ska visa upp eller lämna ett utdrag ur belastningsregistret.

Vårt argument är detsamma som vi framfört i en tidigare…

2019-09-04

Det här gäller för branddörrar från 1 november

Nu vet vi vad som gäller för brandklassade ytterdörrar och fönster SS-EN 14351-1 och portar SS-EN 13241. Från och med den 1 november 2019 är det krav på CE-märkning.

Vid ett möte i början av juli meddelade kommissionen (EU) att det inte blir någon samordning av samexistensperioderna för…

2019-05-28

Säkerhetinstallatören - nr 2 - 2019

Nytt nummer av Säkerhetsinstallatören hittar du på länken nedan:

Läs det nya numret av Säkerhetsinstallatören - nr:2 - 2019

sakerhetsinstallatoren 2 2019

2019-04-14

Säkerhetinstallatören - nr 1 - 2019

Nytt nummer av Säkerhetsinstallatören hittar du på länken nedan:

Läs det nya numret av Säkerhetsinstallatören - nr:1 2019

sakerhetsinstallatoren 1 2019

2019-01-28

Anmäl dig till SEMs årsstämma den 9 maj!

Boka in torsdagen den 9 maj. Då har SEM Group årsstämma på eftermiddagen (se bifogat program längre ner). SäkerhetsBranschen och SEM Group (som är en del av SäkerhetsBranschen) har planerat den här dagen tillsammans så att SEM Groups medlemmar även kan ta del av en spännande förmiddag tillsammans…

2018-04-25

Svensk blir ny Convenor för TC33/WG4 - basar över låsstandarder i EU

PRESSRELEASE

Svensk blir ny Convenor för TC33/WG4 - basar över låsstandarder i EU

Inge Lidén har utsetts till den prestigefyllda posten som Convenor (sammankallande) för den europeiska organisationenTC33/WG4. Här initieras de flesta mekaniska låsstandarder som i sin tur påverkar hundratals…

2018-04-23

Swesec och SäkerhetsBranschen går samman

 

PRESSRELEASE
Swesec och SäkerhetsBranschen går samman

 

De två säkerhetsorganisationerna Swesec och SäkerhetsBranschen har beslutat att gå samman i en gemensam organisation under namnet SäkerhetsBranschen.

 

-  Vi får en samlad röst som arbetar för ett tryggare samhälle,
som företräder hela…

2017-02-01

Förbjudna produkter i utrymningsvägar

Produkter enligt SS-EN 13637 får inte användas i utrymningsvägar. SS-EN 13637 publicerades 2015 och är en svensk och europeisk standard för nödutrymningssystem som är elektriskt kontrollerade. Avsikten med panik – och utrymningsprodukter som uppfyller standarden är att kontrollera och styra…